گرده گل چیست؟
گرده گل، هنگام نشستن زبنور عسل روی گل، به پوشش کرکدار بدن آنها می چسبد. پس از آن، زنبور با مالیدن پاها به یکدیگر و صورت خود گردهها را با خرطومش مرطوب کرده، به صورت ساچمه در می آورد و در سبد پاهای عقب خود محکم میکند. برای جمع آوری گرده گل از کندوهای زنبور عسل، معمولاً از تلههای گرده گیری استفاده می شود. طرز کار این تله به این ترتیب است که آن را روی کندو نصب میکنند به گونهای که زنبورها هیچگونه راه ورود و خروج به غیر از عبور از تله را نداشته باشند. در روی این تله شبکهای وجود دارد که حاوی سوراخهای مدوری است که زنبورهای کارگر به سختی از آن عبور میکنند. لذا دانههای گرده روی پاهای زنبورهای کارگر در هنگام عبور از این شبکه از پاهایشان جدا شده و در داخل مخزن زیر تله جمع آوری می شوند.
خواص گرده گل
گرده گل یا گرده زنبور عسل که گاهی اوقات حتی «غذای کامل» نیز خوانده میشود خواص بیشمار و فوقالعادهای برای بدن دارد و حاوی بیش از ۹۶ نوع ماده مغذی مختلف است. این ماده خوراکی با تاثیرگذاری بر غده هیپوتالاموس در کنترل وزن نقش مهمی ایفا میکند و به تحریک متابولیسم به تنظیم، متعادلسازی و کنترل وزن کمک میکند. فعالیت ضد التهابی گرده گل با داروهایی مانند ناپروکسین، آنالگین، فنیل بوتازون و اندرو متازین برابری میکند. محققان معتقدند که گرده گل را میتوان در شرایط التهابی حاد و مزمن، شرایط فاسد شدن اولیه و بیماریهای کبدی یا سمی شدن مورد استفاده قرار داد. یک مطالعه سال ۲۰۱۰ که در زیستشناسی دارویی منتشر شده است، نشان میدهد که گردههای گل در هنگام مواجه شدن با فساد کبدی ناشی از خوردن استامینوفن، فعالیت ضد التهابی مؤثری را از خود نشان میدهند. همچنین گرده گل سرشار از اسیدهای آمینه ضروری، ویتامینها، املاح معدنی و هورمونها است و میتواند در درمان تعدادی از بیماری های سیستم عصبی مؤثر باشد. تحقیقات نشان میدهد افرادی که به مدت یک هفته از گرده استفاده کردهاند عصبی نشده و به زندگی خوشبینتر شدهاند. به طوری که این اشخاص علاقه زیادی به کار داشته و حالت افسردگی در آنها بهبود یافته است.
مطالعات اخیر نشان داده است که هیدرولیز آنزیمی از گرده گل برای بیماران مبتلا به بیماریهای مختلف مانند سرطان، بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و فشار خون بالا مفید است. خواص آنتیاکسیدانی، در یک مطالعه سال ۲۰۰۵ مورد بررسی قرار گرفت و محققان دریافتند که این ماده آنتیاکیسدان قابل توجهی دارد. محققان حتی بیان کردند که فعالیتهای مهارکننده گرده گل مشابه آن در غذاهای غنیشده مانند خوراک ژاپنی مخلوط سویا و نمک، پنیر و سرکه یافت میشود.