سالم کالا
 
RSS

مطالب وبلاگ از '2017' تا 'آبان'

درد دل ارگانیک :گفتگو با کشاورز

 

درد دل ارگانیک یا گزارش سفر من و آقای گل آقایی روستای چنارشرقی دماوند تیر96

وقتی پای درد دل این کشاورز فداکار نشستم واقعا می خواستم خون گریه کنم. وقتی از مشکلات کاشت و داشت زمین می گفت و اینکه باچه زحمت و هزینه ای محصول سالم تولید میکنه بعد بهترین آلبالو رو کیلویی 5 تومن به بازارتجریش میفروشه و اونا کیلویی 20تومن میفروشن و بسیاری از محصولات رو دارن زیر قیمت تولید میفروشند و پارسال کلی سیب زمینی رو ریختن دور و امسال هیچکس در روستا سیب زمینی نکاشت واقعا تاسف خوردم. الان این همه خانواده اینجا هستند تشنه ی محصول سالم که سم وکود شیمیایی نخورده باشه بعد بازار ما داره بقیمت محصولات معمولی از اونها خرید میکنه. گل آقایی می گفت دیگه انگیزه مون برای تولید محصول سالم کم شده الان این سیبهای کوچک رو ببین که به کمترین قیمت ازما می خرن اگر دوتا بیل کود شیمیایی پایه درختش بریزم سه برابر میشه. لوبیا کاشتیم علف کش نزدیم پر علف هرز شده روزی 60 تومن به یه کارگر افعانی با پول سیگار و ناهارو شامش و اژانس رفت و برگشتش میدیم روزی ده متر وجین میکنه. بعد این لوبیا رو قدرش رو نمیدونند مردم. اصلا اخراش دیدم حس منفی نسبت به مردم ناسپاس داره پیدا میکنه. کلی صحبت کردم که مردم تقصیری ندارند مکانیزم صحیحی نداریم تا اعتماد کنند و الا همون گیلاس سالم و ارگانیک اگر با ده تومن بدست مون برسه همه راضی و سالم میمونند. مهم اینه که این بازار سیستم خوبی در اعتماد سازی و توزیع و فروش باید داشته باشه وانشالله موسسه ترویج محصول سالم با طرح های خود داره این مشکل رو به همت دوستان رفع میکنه. وکلی صحبتهای دیگه. اینهارونگفتم سرتون رو درد بیارم گفتم که اگر ما هوای این کشاورزان زحمتکش رو نداشته باشیم همین یه ذره محصولات سالم رو سال دیگه نخواهیم داشت. بیاییم حداقل بیست درصد سبد خرید خانواده مون رو از محصول سالم پر کنیم. ارادتمند شایسته

 کانال سبک زندگی سالم

salemclub@

salemkala.ir

safe-product.org@

شیره خرما

شیره خرما

شیره‌ها جزو مواد غذایی انرژی زا بوده و برای مواقعی که بدن به انرژی بیشتری نیاز دارد، بهترین غذا محسوب می‌گردند. از جمله این شیره‌ها، شیره خرما می‌باشد.

شیره‌ی خرما همان خواص خرما را دارد. حاوی فسفر و آهن است که مصرف آن در وعده‌ی صبحانه باعث فعال شدن سلول‌های عصبی و در ضمن مانع ایجاد کم خونی در افراد می‌شود. شیره خرما، تسکین دهنده‌ی دردهای رماتیسمی و امراض شریانی و وریدی هستند.

در بسیاری از استان‌های کشورمان، از شیره خرما به جای شکر در پختن حلوا استفاده می‌کنند. همچنین خوردن «شیر برنج با شیره»، «برف با شیره»، «شیر با شیره» و «ارده با شیره» در زمستان از عادات غذایی مرسوم مردمان بسیاری از شهرها از جمله همدان، تبریز، اراک، اردبیل و... است. در این مقاله ویژگی‌ها و خواص غذایی شیره خرما به طور اختصار بیان می‌شود.

 
روش تهیه شیره خرما:

شیره‌ی خرما به دو روش صنعتی و سنتی تهیه می‌شود:

در روش صنعتی به کمک آب و اعمال حرارت، مواد جامد محلول در آب میوه‌ی کاملاً رسیده ارقام مختلف نخل خرما به نام علمی Phoenix dactylifera از خانواده Palmacea به دست می‌آید. شیره خرمای صنعتی در زمره صنایع تبدیلی خرما به شمار می‌رود.

شیره خرما همچنین به صورت سنتی از میوه خرما استحصال می‌گردد که از روی هم انباشتن خرما در محل‌های خاص نگهداری خرما حاصل شده و پس از تصفیه‌ی جزئی، بسته بندی می‌گردد.

شیره‌ی خرما همان خواص خرما را دارد. حاوی فسفر و آهن است که مصرف آن در وعده‌ی صبحانه باعث فعال شدن سلول‌های عصبی و در ضمن مانع ایجاد کم خونی در افراد می‌شود .

برای تولید شیره خرما به روش سنتی، سه شیوه وجود دارد:

1- شیوه جوشاندن (روش گرم): در این شیوه تولید، خرما در دیگ‌های سر باز قرار داده شده و به اندازه وزن میوه به آن آب اضافه می‌شود. مخلوط آب و خرما حرارت داده می‌شوند تا شیره در آب حل گردد . حرارت را تا حدی که شیره به غلظت مورد نظر برسد ادامه می‌دهند و در نهایت با قطع حرارت مخلوط را صاف نموده و شیره را در ظرف‌های پلاستیکی یا حلب‌های فلزی پر کرده و تفاله باقی مانده را نیز به مصرف دام می‌رسانند.

2- تهیه شیره در حوضچه‌های سیمانی (روش سرد): خرما را در حوضچه‌هایی که 1 الی 5/1 متر از سطح زمین بلندتر است و مخصوص عملیات شیره گیری ساخته می‌شود، می‌ریزند. خرماها در اثر نیروی وزن به هم فشار می‌آورند و شیره از سوراخی که در ته حوضچه تعبیه شده است خارج و جمع آوری می‌شود . این نوع شیره طبیعی بوده و به آن شیره خرمای طبیعی می‌گویند. حوضچه‌های سیمانی را نیز در زبان محلی مدبسه می‌نامند.

3 - تولید شیره خرما به طریقه حصیر: در برخی نواحی جنوب کشور مانند میناب، به جای حوضچه‌های سیمانی، خرما را در محفظه‌ای که از برگ خرما به صورت سبد حصیری درست شده است می‌ریزند و در اثر فشار خرماها بر روی همدیگر شیره آن از منافذ حصیر خارج می‌شود.

شیره تولیدی به روش سنتی دارای معایبی است که عبارتند از:

- عدم رعایت اصول بهداشتی در تولید و بسته بندی

- نامناسب و تیره رنگ بودن محصول تولیدی

- پایین بودن راندمان تولید

- پایین بودن غلظت شیره خرما

- مناسب نبودن طعم شیره به علت وجود املاح معدنی ناخواسته در آن

- پایین بودن درصد قند شیره به علت تجزیه قندهای محتوی خرما در حین حرارت دادن شیره

 خواص شیره خرما , خواص ارده و شیره
تعاریف:

بریکس: عبارت است از مقدار ماده خشک موجود در صد گرم محلول.

شیره خرما: عبارت است از مایع غلیظ دارای بریکس حداقل 67 درصد که در نتیجه استخراج کلیه مواد محلول موجود در خرما از طریق عملیات مختلف به دست می‌آید.

شیره خرما
خواص غذایی:

بهترین نوع مصرف شیره که برای همه‌ی مزاج‌ها مناسب می‌باشد، این است که شیره را با سرکه بجوشانید و محصول نهایی را که «سرکه شیره» نام دارد با کاهو بخورید و نهایت لذت را از خوردن این معجون ببرید. سرکه شیره هم خاصیت سرکه (طبیعت سرد) و هم طبیعت شیره (طبیعت گرم) را دارد. شیره خرما تسکین دهنده‌ی دردهای روماتیسمی و امراض شریانی وریدی است.

اسیدیته:

اسیدیته‌ی شیره‌ی خرما در حدود مجاز 3/1 - 5/0 درصد اسیدیته بر حسب اسید استیک می‌باشد.

رنگ:

رنگ شیره خرما باید شفاف بوده و تحت شرایط طبیعی و سالم به دست آمده باشد.

PH:

میزان PH شیره‌ی خرما باید در حدود مجاز 3/4 - 5/3 باشد.

مواد جامد محلول در آب:

میزان مواد جامد محلول در آب (بریکس) در شیره خرما باید در حدود مجاز 73-67  درصد باشد.

خاکستر:

میزان خاکستر در شیره خرما باید حداکثر 5/1 درصد باشد.

قند:

قندهای احیا کننده:

میزان قندهای احیا کننده موجود در شیره خرما باید حداقل 58 درصد باشد.

قند غیر احیا:

میزان قند غیر احیا بر حسب ساکاروز موجود در شیره خرما باید حداکثر 4‌درصد بوده و نسبت فروکتوز به گلوکز در فرآورده باید حداقل 7/0 باشد.

طعم و بو:

شیره خرما باید طعم و بوی طبیعی داشته باشد و عاری از هر گونه طعم و بوی حاصل از سوختگی، تخمیر، ترشیدگی و کپک‌زدگی باشد.

مواد خارجی:

فرآورده باید فاقد بقایای گیاهی مانند برگ، ساقه، پوست میوه و همچنین فاقد هرگونه آفت زنده و مرده و یا آثار بقایای آن‌ها مانند تخم، لارو، شفیره و ذرات شن و خاک باشد.

آلاینده‌های فلزی:

آلاینده‌های فلزی در فرآورده نباید از حد تعیین شده در حد استاندارد، تجاوز نمایند.

مواد نگه‌دارنده:

استفاده از هر نوع مواد افزودنی به استثنای اسید سیتریک در شیره خرما غیرمجاز می‌باشد.

مقاومت در برابر شکرک زدگی:

شیره خرما در دمای 4 درجه سانتی‌گراد در مقابل شکرک زدگی باید حداقل 48 ساعت مقاومت نماید.

نشانه گذاری:

بر روی برچسب بسته‌بندی این فرآورده موارد زیر باید به طور خوانا و به زبان فارسی نوشته شده باشند:

نام محصول، نام و نشانی تولید کننده، ذکر مواد متشکله به کار رفته، شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی، شماره سری ساخت، تاریخ تولید و انقضای مصرف، وزن خالص، ساخت جمهوری اسلامی ایران، شرایط نگهداری و میزان بریکس.

بسته بندی:

این فرآورده می‌تواند در شیشه، قوطی و انواع بسته‌بندی‌های مواد خوراکی در ظرف شکل داده شده از مواد پلیمری و ورقه‌های آلومینیومی مطابق استاندارد مربوطه بسته‌بندی شود.

 
موارد احتیاط:

* شیره خرما به دلیل داشتن مواد قندی طبیعی برای بیماران دیابتی ضرر کمتری دارد، ولی مصرف آن به این بیماران توصیه نمی‌شود.

* مصرف مخلوط شیره و ارده که هر دو طبیعت گرم دارند، برای گرم مزاج‌ها موجب غلیظ شدن صفرای‌شان شده و نتیجه آن جوش زدن در صورت و بدن‌شان است که راه درمان آن هم خوردن میوه‌های تازه با طبیعت سرد است.

* و حواس‌تان باشد که این ماده به غیر از انرژی زا بودن، درصد بالایی کالری هم دارد و اگر شما فرد کم تحرکی هستید که روزانه بیش از 20 دقیقه پیاده روی منظم ندارید یا ورزش نمی‌کنید، بدانید که با خوردن این ماده مغذی، حتماً چاقی و عوارض آن انتظارتان را می‌کشد.
بستنی با خرما

 خواص شیره خرما , خواص ارده و شیره

جایگزینی شیره خرما به جای شکر در بستنی

بر اساس یافته‌های یک پایان‌نامه جایگزینی شیره خرما به جای شکر مشکلات قندی ناشی از مصرف بستنی را برطرف می‌کند.

یافته‌های یک پایان نامه نشان می‌دهد جایگزینی شیره خرما به جای شکر در بستنی نرم از مشکلات ناشی از مصرف ساکارز به ویژه در دیابتی‌ها پیشگیری می‌کند.

مهندس اشرف گوهری اردبیلی، دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در پایان نامه خود با عنوان «بررسی تأثیر جایگزینی شکر با شیره خرما بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و حسی بستنی نرم» آورده است: در این پژوهش جایگزین کردن شکر با شیره خرما و نسبت 25 درصد،50 درصد و 100 درصد انجام شد و ویژگی‌های مختلف فیزیکی و شیمیایی و حسی مورد مطالعه قرار گرفت.

نتایج در این پژوهش نشان داد که جایگزینی شکر با شیره خرما تأثیر معنی داری بر ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی و حسی بستنی دارد.

یافته‌های این پایان نشان می‌دهد: این جایگزینی باعث کاهش نقطه انجماد بستنی شده و تأثیر جایگزینی بر مقاومت به ذوب نیز معنی‌دار بوده است.

مؤلف این پایان نامه که با راهنمایی استاد محمد باقر اردبیلی در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شده است آورده است: استفاده از خرما و مشتقات قندی آن به عنوان منبع قندی طبیعی با ارزش تغذیه بسیار بالا در انواع محصولات است.

مصرف مخلوط شیره و ارده که هر دو طبیعت گرم دارند، برای گرم مزاج‌ها موجب غلیظ شدن صفرای‌شان شده و نتیجه آن جوش زدن در صورت و بدن‌شان است که راه درمان آن هم خوردن میوه‌های تازه با طبیعت سرد است .

این پایان نامه با تشریح دیگر خواص جایگزینی شکر با شیره خرما افزوده است: چروکیدگی یکی از عیب‌های بستنی است که در اثر عدم ثبات سیستم کف ایجاد می‌شود که با توجه به اینکه ثبات کف تحت تأثیر ویسکوزیته قرار می‌گیرد و با توجه به نتایج حاصل در این پژوهش تأثیر جایگزینی شکر با شیره خرما بر ویسکوزیته، بررسی این موضوع از لحاظ صنعتی جالب است.

نتایج این پایان نامه نشان می‌دهد: با توجه به تأثیر نوع قندها بر ویسکوزیته فاز غیر منجمد در بستنی که کریستالیزاسیون و رشد کریستال‌های یخ طی چرخه ذوب و انجماد هنگام حمل و نقل و نگهداری تحت تأثیر قرار می‌دهد برای شوک حرارتی و کیفیت محصول طی زمان ماندگاری پیشنهاد می‌شود.

همچنین در این پایان نامه به مضرات شکر در بستنی اشاره شده و آمده است: با تمام فوایدی که ساکارز به عنوان یک شیرین کننده طبیعی با ویژگی‌های عملکردی ممتاز دارد و به دلیل ارتباط با برخی مشکلات سلامتی نظیر فشار خون، بیماری‌های قلبی، فساد دندان و چاقی، افزایش سطح گلوکز و انسولین خون به ویژه برای دیابتی‌ها مضر است.

این پایان نامه می‌افزاید: به دلیل مسائل اقتصادی و تکنولوژیک پژوهش‌هایی جهت جایگزینی مناسب شکر با سایر ترکیبات در حال انجام است.

در این پایان نامه درباره تست مقبولیت طعم‌های مختلف بستنی نیز آمده است : استفاده از طعم دهنده‌های مختلف در جهت بهبود و افزایش پذیرش کلی نمونه رد شده صورت گرفته نشان داد که طعم زعفرانی بهترین نمونه از نظر داوران بوده و طعم دارچین کم‌ترین امتیاز را کسب کرد.

 منبع : tebyan

● عامل PHآب و خاك در كشاورزي

● عامل PHآب و خاك در كشاورزي
خاک و اب مصرفي باید دارای PH مناسب باشد. هر گیاهی یک محدوده PH خاص و مناسبی را تحمل می‌کند اگر PH خاک و اب کم یا زیاد باشد رشد و تولید گیاه دچار مشکل می‌شود. گل‌ها و گیاهان كشاورزي از این قاعده استثناء نیستند بلکه نسبت به PH خاک حساس‌تر هستند. مهم‌ترین نقش PH خاک و اب کنترل حلالیت عناصر غذایی در خاک می‌باشد. به عبارت دیگر قابلیت جذب عناصر غذایی وابستگی زیادی به PH اب و خاک دارد. عناصر غذایی در PHهای مختلف، حلالیت‌های متفاوتی دارند معمولاً با افزایش PH حلالیت عناصر غذایی به جزء میلیبدون کاهش پیدا می‌کند.
یکی از مشکلاتی که در چاه هاي اب ایران وجود دارد PH قلیایی است، یعنی PH بالاتر از ۷. کمبود بارندگی در ایران و دارا بودن اقلیمی خشک باعث تجمع بازهای تبادلی در اب و در نتیجه پیشرفت بسوی خاک قلیایی می‌شود.
مشکل دیگر، آهکی بودن خاک است که باعث افزایش PH خاک می‌شود.
● مشکلات ناشی از PH قلیایی در تغذیه گیاه
‏PH قلیایی باعث می‌شود که حلالیت عناصر غذایی ضروری برای گیاه کاهش پیدا بکند و کمبود عناصر غذایی مثل فسفر (Pb)، آهن(Fe) ، روی (Zn) ، منگنز (Mn) در گیاه مشاهده شود.
عامل عمده‌ای که در بروز این کمبودها موثر هستند آهک زیاد است و در بسیاری از منابع کمبود آهن را نیز زرده ناشی از آهک می‌نامند. لذا عامل بروز زردی‌، آهک زیاد در خاک است.
در مقابل خاک‌های آهکی، خاک‌های اسیدی وجود دارند که PH کمتر از ۷ دارند. با توجه به مقدار PH خاک‌های اسیدی به دو نوع خاک‌های اسیدی خفیف و اسیدی خیلی شدید تقسیم‌بندی می‌شوند.
در خاک‌هایی که خیلی اسیدی باشند یعنی PH آن‌ها کمتر از ۴/۵ تا ۵ باشد، حلالیت عناصر غذایی مثل آهن (Fe) ، آلومینیوم (Al) و منگنز (Mn) بقدری افزایش پیدا می‌کند که برای گیاه ایجاد مسمومیت می‌کند. پس حلالیت عناصر غذایی وابستگی بسیار زیادی به PH اب كه به مرور به خاك تزريق شده است دارد.
آهن در تغذیه گیاه، نقش بسیار مهمی دارد و وابستگی آن هم به PH بسیار زیاد است. اگر PH یک واحد کاهش پیدا کند حلالیت آهن هزار مرتبه افزایش می‌یابد. یا اگر PH خاک را یک مرتبه تغییر بدهیم، حلالیت منگنز (Mn)و روی (Zn) که از عناصر ضروری در تغذیه گیاه هستند صد مرتبه دچار تغییر می‌شوند.
● راهکارهای اصلاح خاک‌های آهکی و یا اسیدی
اصولاً اصلاح PH خاک، کار مشکلی است معمولاً PH خاک را بعنوان یک خصوصیت ثابت در نظر می‌گیرند و خیلی تغییر نمی‌دهند. زیرا خاک دارای خاصیت تامپونی یا واحدی است و در مقابل تغییرات PH از خودش مقاومت نشان می‌دهد. لذا توصیه می‌شود با توجه به PH اب وخاک، گیاه انتخاب و کشت شود.
بهترين راه و اقتصادي روش الكتروليز اب است كه با كنترل Ph اب باعث تغيرات در خاك مي شويم ،
برای تغییر PH خاک به خاک‌های اسیدی آهک اضافه می‌کنند و در نتیجه PH خاک افزایش پیدا می‌کند، کاری که در کشورهای اروپایی و اقلیم مرطوب صورت می‌گیرد و مشکل خاک‌های آن‌ها، اسیدی بودن است که باید از طریق مصرف آهک، PH را افزایش دهند.
‎مشکل خاک ایران، بالا بودن PH خاک و قلیایی بودن آن است.
برای کاهش PH خاک باید از یکسری مواد اصلاح کننده یا کاهش دهنده PH استفاده بکنیم. یعنی اینکه در بعضی جاها از طریق آبیاری اسید سولفوریک و اسید کلریدریک به خاک اضافه کنیم. ولی مصرف اسید کاری مشکل و همراه با خطرات جانبی بوده و توصیه می‌شود برای کاهش PH خاک، از اب با PH مناسب استفاده بشود.
در روش افزايش ديگر عنصر گوگرد اضافه شده به خاک بوسیله‌ی باکتری تیوباسیلوس (که در خاک موجود است) اکسید ‌شده و اسید سولفوریک تولید می‌کند و PH خاک را تغییر می‌دهد، اما کاهش PH خاک زیاد نیست بلکه فقط در حد یک واحد PH تغییر داده می‌شود. در روش دیگر، PH خاک را موضعی کاهش می‌دهند تا اثرات منفی آن را از بین ببرند. مثلاً مقدار کمی از خاک را انتخاب کرده (حدود ۲/۰ کل خاک ريشه ) و PH آن را کاهش می‌دهند، وقتی ریشه گیاه به آن قسمت خاک رسید در محیط مناسب عناصر خود را دریافت می‌کند.
روش الكتروليز با كنترل اب مصرفي جهت استفاده صنعتي و كشاورزي امكان اصلاح اب اين امكان به وجود مي ايد كه با حداقل زمان و هزينه صورت پذيرد و بهترين و اقتصادي ترين روش كنترل PH مي باشد.

شیره ی انگور
خواص شیره ی انگور شیره انگور سرشار از خواصی است که در فصل پاییز نباید از خوردن آن غافل شد. شیره که از انگور گرفته می شود، دارای قند بالایی بوده و بسیار مقوی و مغذی است، ضد نفخ است و در تقویت بنیه بدن تاثیر زیادی دارد، انرژی زا و خون ساز هم است.